VÁLASZOK

Mit jelent, hogy AVE?
Az AVE betűszó, a francia AMOUR (szeretet, szerelem) et VERITE (igazság) szavak első betűiből. Ezzel a névvel nevezzük azt a lelkigyakorlatos hétvégesorozatot, amely szülőknek szól. Itt, az www.avelep.hu honlapon az egyedülálló szülőknek szóló AVÉ-ról tudhatsz meg mindent.
(Az Emmánuel Közösség bizonyos rendszerességgel házaspároknak is tart AVE hétvégesorozatot.)
Vissza a gyakori kérdésekhez

Kinek szól?
Édesapáknak és édesanyáknak, akik valamilyen okból egyedül vannak, és még nem dolgozták föl a veszteség fájdalmát. Tehát olyan elvált, külön élő, özvegy vagy házasságot sosem kötött szülőknek, akik még küszködnek a helyzetükkel. Minél frissebb a sebed, annál többet jelent a gyors segítség.
Vissza a gyakori kérdésekhez

Miről szól?
Egyrészt az egyedülálló szülők kérdéseiről, amelyeket magukkal kapcsolatban tesznek föl:
Miért engedte ezt meg az Isten? Lehetek-e még boldog? Hogyan bocsássam meg a „megbocsáthatatlant”? Meggyógyulhat-e a múlt sebe és megszűnhet-e a jövőtől való félelem? Mi az értelme így az életemnek? Fogom-e még értékesnek érezni magam? Milyen viszonyban lehetek a volt párommal? Mi lesz a templomban tett ígéretekkel?Lehet-e még új kapcsolatom?
Másrészt a gyereknevelést érintő kérdésekről:
A gyerekeim sorsa meg van pecsételve? Hogyan neveljem egyedül a gyerekeket? Hogyan tölthetem be a szülői szerepemet, ha a gyerekek az idő nagyobb részében nem velem vannak? Hogyan segíthetem a jellemük, személyiségük fejlődését? Mit tehetek, hogy hívő emberré váljanak? Akkor most apa és anya legyek egy személyben? Melyik életkornak mik a buktatói, és hogyan nézzek szembe velük? Mit tegyek, ha nem akarják látni a másik szülőt? Mit tegyek, ha velem nagyon feszült a kapcsolatuk?
Vissza a gyakori kérdésekhez

Van e gyerekvigyázás?
Az egyedülálló szülőknek szóló AVE hétvégesorozaton nincs gyerekvigyázás, ezért a résztvevőknek nincs módjuk arra, hogy gyerekekkel jöjjenek.
Fontosnak tartjuk, hogy a napi gondokból kiszakadva teljes figyelmüket önmagukra fordíthassák, és a rendelkezésre álló időt saját talpra állásukra, épülésükre fordíthassák, és kipihenten, feltöltekezve térhessenek haza.
Tudjuk, hogy nem könnyű a gyerekek felügyeletét megoldani, de sok résztvevő visszajelzéséből tudjuk, hogy bár nehéz szívvel szánták rá magukat, hogy otthagyják őket, nem bánták meg. Sőt, a látványos változást érzékelve a nagyobb gyerekek szinte küldték a szüleiket a következő alkalomra.
A nagymama, nagypapa, másik szülő, nagynéni, keresztszülő, osztálytárs anyukája, baráti házaspár biztosan megkérhető, hogy születésnapi, névnapi, karácsonyi, stb. ajándékként vállaljanak el egy-egy hétvégét a gyerekekkel. Ennél értékesebb és hasznosabb ajándékot nem is tudnának adni!
Vissza a gyakori kérdésekhez

Milyen költségekkel jár?
Az egyedülálló szülőknek szóló AVE hétvégesorozat ingyenes. Az Emmánuel Közösség „AVE csapata” a szolgálatot nem pénzért végzi. Igyekszünk pályázni, támogatókat szerezni, és adományokat gyűjteni, hogy ne kelljen pénzt kérnünk a részvételért az amúgy is nehéz helyzetben lévő elvált, külön élő, özvegy szülőktől. Reméljük, ezen nem kell anyagi forrás híján változtatnunk.
Vissza a gyakori kérdésekhez

Jöhetek-e, ha nem vagyok hívő,vagy nem vagyok gyakorló vallásos?
Igen. Ha nem bánod, hogy keresztény alapokon nyugvó programon veszel részt, a hitünkből fakadóan Isten segítségét kérjük a gyógyuláshoz, talpra álláshoz, és az örömöt az ő segítségével keressük, akkor itt a helyed. Nem baj, ha a misén, szentségimádáson „kívülálló szemlélőként” veszel részt, elég, ha engeded, hogy hasson rád. Volt, hogy erre a kérdésre valakinek röviden azt válaszoltuk, hogy: ha nem kapsz „sikítófrászt” Jézus nevének hallatán, vagy nem érzel késztetést, hogy elrohanj, ha valaki imádkozik, akkor gyere el nyugodtan.
Vissza a gyakori kérdésekhez

Jöhetek-e, ha nem vagyok katolikus?
Természetesen! Meglátod, otthon fogod érezni magad. Máskor is szoktak jönni az egyedülálló szülőknek szóló AVE hétvégesorozatra nem katolikusok. Mindenkit várunk!
Vissza a gyakori kérdésekhez

Jöhetek-e, ha a gyerekeim nagyobb részt nincsenek velem?
Mindegy, hogyan szól a megegyezés vagy a döntés a gyerekek elhelyezéséről, mindenképpen te vagy a szülője, téged nem helyettesíthet senki. A szülői feladatod a tiéd marad. Néha súlyos nehézségek akadályozhatnak annak betöltésében, de az egyedülálló szülőknek szóló AVE hétvégesorozaton arról is szó van, hogyan lehetünk a gyermekeink számára jelen minden körülmények között, és az adott helyzetben hogyan tudjuk segíteni testi-lelki-szellemi fejlődésüket, hogyan tudjuk a legjobban szeretni őket.
Vissza a gyakori kérdésekhez

Jöhetek-e, ha már felnőttek a gyerekeim?
Eredetileg azoknak az egyedülálló szülőknek szól az AVE hétvégesorozat, akiknek még kiskorú gyerekük van, hiszen sok szó esik majd a gyereknevelésről. A jelentkezők igényeihez igazítottuk azonban a tematikát, ezért azokat az egyedülálló szülőket is várjuk, akiknek már felnőtt gyerekeik vannak ugyan, de még friss az egyedül maradás sebe. Szóval ha még nem tudtad földolgozni a történteket, akkor gyere el. Ha már régóta egyedül vagy, sikerült megbékélned a helyzeteddel, inkább azért jönnél, hogy a tapasztalataiddal gazdagítsd a sorstársakat, akkor más programot ajánlunk neked, ahol ezt megteheted. (Nézd meg a programajánló rovatunkat.) Mivel a résztvevők száma a téma személyes jellege miatt korlátozott, megkérünk, hogy inkább a jobban rászorulóknak engedd át a helyet. Viszont ha több évtizedes házasság, kapcsolat után nemrég maradtál egyedül, akkor bátran jelentkezz. Sajnos nem te leszel az egyedüli résztvevő, aki ebben a helyzetben van.
Vissza a gyakori kérdésekhez

Jöhetek-e, ha egyedül vagyok, de nincs gyerekem?
Ez a program nem neked szól, mert a tematikája egyedülálló szülőknek lett kidolgozva.
Tervezzük azonban, hogy az egyedülálló szülőknek szóló AVE hétvégesorozat mintájára gyermektelen elvált, külön élő vagy özvegy férfiaknak és nőknek is szervezünk alkalmakat. Ha szeretnéd, hogy ha majd egyszer megvalósul, akkor értesítsünk róla, küldd el nekünk a nevedet, telefonszámodat, villámposta-címedet. Addig is figyelmedbe ajánljuk a többi programunkat, amelyeket a programajánló rovatban találsz, és amelyeken szeretettel látunk.
Vissza a gyakori kérdésekhez

Jöhetek-e, ha nem tudok fizetni?
Persze, hiszen a részvétel ingyenes. Aki tudja támogatni az egyedülálló szülőknek szóló AVE hétvégesorozat szervezését annak az adományát hálás szívvel elfogadjuk, de nem szeretnénk, ha valaki a nehéz anyagi helyzete miatt nem tudna eljönni.
Vissza a gyakori kérdésekhez

Jelentkezhetek-e a fiam/lányom, barátnőm, stb. nevében?
Köszönjük, hogy fontosnak tartod az elvált, külön élő vagy özvegy hozzátartozód talpra állását. Nagy ajándék számára, hogy ilyen ember van a közelében! Jó lenne azonban, ha ő maga jelentkezne, mert az ő számára fontos, hogy érezze, hogy szabadon hozott döntéssel jön el, és hogy kézbe tudja venni a sorsának az irányítását. Biztosan nagy segítség a számára, ha átadod neki a letölthető szórólapot. Ha segítesz neki a gyerekvigyázás megszervezésében, akkor a lehető legtöbbet tetted érte.
Vissza a gyakori kérdésekhez

A három hétvége közül melyikre menjek?
Mindegyikre. Mivel az egyedülálló szülőknek szóló AVE hétvégesorozat témái egymásra épülnek, és a három hétvége együtt teljes, a jelentkezés az egész sorozatra szól. Mindhárom hétvégére szeretettel várunk. Ha csak egyik vagy másik hétvégén tudnál eljönni, inkább várd meg a következő sorozat időpontjait, hátha akkor teljes egészében jelen tudsz lenni.
Vissza a gyakori kérdésekhez

Mit tegyek, ha nem mindegyik alkalomra tudok elmenni?
Ha már most látod, hogy az egyedülálló szülőknek szóló AVE egyik vagy másik hétvégéjére tudnál csak eljönni, inkább várd meg a következő sorozat időpontjait, hátha akkor teljes egészében jelen tudsz lenni. Persze mindig közbejöhet valami váratlan dolog, betegség, munka, de legalább a jelentkezéskor jó, ha mindhárom hétvége alkalmas a számodra.
Vissza a gyakori kérdésekhez

Lehet-e telefonon jelentkezni?
Szívesen fogadjuk hívásodat, de az nem pótolja a jelentkezési lap kitöltését, hiszen a szervezés miatt szükségünk van néhány adatra.
Vissza a gyakori kérdésekhez

Nem elég az én bajom, még másokét is hallgassam?
Az egyedülálló szülőknek szóló AVE hétvégesorozat nem a közös kesergésről szól, hanem hogy együtt keressük a kiutat. A tapasztalat azt mutatja, hogy a résztvevők nem hogy mások gondjait nem veszik a nyakukba, de még a sajátjukat is leteszik.
Vissza a gyakori kérdésekhez

Mehetek-e, ha gyakran elsírom magam?
Persze. Hol sírhatnád ki magad a legjobban, mint azok között, akik ezen nem ütköznek meg, hiszen maguk is ezen mennek/mentek keresztül. Gyere nyugodtan és hozz elég papírzsebkendőt! Később már úgysem lesz rá szükség.
Vissza a gyakori kérdésekhez

Mehetek-e, ha már feldolgoztam a veszteség fájdalmát?
Az egyedülálló szülőknek szóló AVE hétvégesorozat azoknak szól, akik még nem látják az alagút végét. Ha már régóta egyedül vagy, sikerült megbékélned a helyzeteddel s kiegyensúlyozott életet élned, és inkább azért jönnél, hogy ismerkedj, beszélgess, társaságban légy, akkor más programok szólnak neked. (Nézd meg a „Találkozzunk” és a „Programajánló” rovatot.) Mivel a résztvevők száma a téma személyes jellege miatt korlátozott, megkérünk, hogy hagyd meg a helyet azoknak, akik még nem tartanak ott, ahol te. Reméljük, hogy a többi programunkon találkozunk!
Vissza a gyakori kérdésekhez

Találhatok-e párt magamnak az AVE-n?
Az egyedülálló szülőknek szóló AVE hétvégesorozat célja nem a társkeresés, de az előfeltételeit megteremti. Minden sikeres kapcsolat azon múlik, hogy a feldolgoztuk-e a történteket, megtanultunk-e megbocsátani, nem cipeljük-e tovább a sérelmeinket, el tudtuk-e engedni a volt házastársunkat, megtanultuk-e az „egyedül is boldog lenni” képességét, alkalmassá tudtuk-e tenni magunkat az új kapcsolatra. Mindebben segít az AVE. Mivel azonban ez a program azoknak szól, akik még nem látják az alagút végét, most az életük más feladata a fontosabb, mint a társkeresés. Ennek ellenére köttetett már házasság résztvevők között, de csak azután ismerkedtek meg, hogy már talpra álltak. Ha te már a társkeresés életszakaszában tartasz, akkor nem az AVE szól neked, hanem más programok. (Nézd meg a „Találkozzunk” és a „Programajánló” rovatot.) Mivel a résztvevők száma a téma személyes jellege miatt korlátozott, megkérünk, hogy hagyd meg a helyet azoknak, akik még nem járnak ott, ahol te. Reméljük, hogy a többi programunkon találkozunk!
Vissza a gyakori kérdésekhez

Hogyan segíthetek a látókörömben lévő egyedülálló szülőnek?
Nagyon de jó, hogy vannak olyan emberek, mint te, akik szívükön viselik a nehéz élethelyzetben lévő egyedülálló szülők ügyét! Összeszedtünk néhány dolgot, ami nagyon sokat jelent nekik!
Ha segíteni akarsz a szenvedőn, a veszteségét gyászolón

- legyél jelen a számára. Nem kell semmit mondanod, semmit tenned, csak légy elérhető, megszólítható. Ha nem akar beszélni, hadd maradjon csöndben, de ha akarja, legyen, aki meghallgatja.

- hallgasd meg. Ne adj tanácsot (hacsak nem kéri), ne szakítsd félbe, ne fűzz hozzá véleményt, ne öntsd rá a saját gondolataidat, ne oktasd ki, ne akard megoldani a helyzetét, csak hallgasd figyelmesen. Ha valakinek elmondhatja, hogy mi nyomasztja, az már óriási segítség a gyógyulásához.

- nyomtass ki egy szórólapot, amit itt a honlapon megtalálsz, és add oda neki. Ne érezze kényszernek, hanem lehetőségnek. Ha bizonytalan, hogy jó lesz-e neki, ha eljön, bíztasd, hogy lépjen velünk kapcsolatba. Tudjuk, mit érez, hiszen egy cipőben járunk. szívesen elmondjuk neki, mire számíthat.

- erősítsd meg őt azzal, hogy bízol benne. Abban, hogy képes kézbe venni az élete irányítását, hogy tud jót tenni magával azáltal, hogy időt szán saját magára, és így jót tesz a gyerekeivel is, akiknek ismét kiegyensúlyozott, derűs szülőjük lesz.

- tedd lehetővé, hogy szabaddá válhasson a három hétvégére. A gyerekek felügyelete, ellátása nem kis feladat, épp ezért felbecsülhetetlen értékű ajándék az egyedülálló szülők számára, ha valaki épp ebben segít. A gyerekek száma és kora figyelembevételével sok találékonyságra van szükség, de nem lehetetlen. Talán össze is lehet fogni nagyszülőkkel, rokonokkal, keresztszülőkkel, osztálytársak, barátok szüleivel, vagy a templomi közösség tagjaival, és akkor megoszlik a teher. Ha pedig a három hétvége után meglátjátok a változást azon, akiért mindezt tettétek, nagyon fogtok örülni, hogy hozzásegítettétek a részvételhez.

Ha sok egyedülálló szülőn szeretnél segíteni, akkor nyomtass ki faliújságra tehető, letölthető plakátot, és tegyed ki a templom, az iskola, a váróterem, a könyvtár stb. hirdetőtáblájára (persze az illetékes jóváhagyásával). Csak akkor tudnak eljutni az érintettek az egyedülálló szülőknek szóló AVE hétvégesorozatra, ha hallanak a lehetőségről!
Ha vállalod, hogy egy-egy nehézségben lévő egyedülálló szülő konkrét szándékáért imádkozol, elküldjük neked a keresztnevét és azt, hogy miért kéri az imát. Az „Imaszolgálat” rovatban megtalálod a részleteket.
Vissza a gyakori kérdésekhez

Van-e folytatása az AVE-nak?
Vannak általunk szervezett alkalmak, utótalálkozók, és vannak spontán kezdeményezésű kirándulások, múzeumlátogatás, mézeskalácssütés, vagy bármi, amit egymás között megszerveznek a régi résztvevők. Elmondhatjuk, találékony, vidám, jó kis (már nem is kicsi) csapat.
Vissza a gyakori kérdésekhez

Van-e olyan alkalom, amire minden elvált, külön élő vagy özvegy eljöhet, de nem volt AVE-n?
Igen, minden hónap utolsó hétfőjén, ha csak nem esik ünnepnapra vagy iskolai szünetre, találkozunk a Táltos utcai Szent Kereszt templomigazgatóság valamelyik szobájában az este 6 órai szentmise után, azaz kb. fél 7-kor. Nem szoktunk sokan lenni, imádkozunk, beszélgetünk, és feltöltődve megyünk haza kb. 9-kor. Erre minden elvált, özvegy férfit vagy nőt szeretettel várunk, akkor is, ha nem vett részt az egyedülálló szülőknek szóló AVE hétvégesorozaton, vagy ha nincs gyereke.
Vissza a gyakori kérdésekhez

Ennivalót kell e hoznom?
Nem. Szerény ebédre és kávéra, teára, aprósüteményre a vendégünk vagy.
Persze ha ellenállhatatlan vágyat érzel, hogy süssél valamit (főleg evőeszközt nem igénylőt, sokfelé oszthatót, édeset vagy sósat), ami a kávészüneti beszélgetés fényét emeli, annak nagyon örülünk ám! Volt már férfi-résztvevő is, aki saját készítésű süteménnyel örvendeztette meg a többieket.
Vissza a gyakori kérdésekhez

Mit hozzak magammal?
Az egyedülálló szülőknek szóló AVE hétvégesorozatra a jegyzeteléshez szükséges tollon, papíron kívül semmit sem kell hozni. (Ha elfelejtenéd, még azt is adunk.) Talán a papírzsebkendő is jól jöhet, de inkább csak az első találkozón, aztán már az is fölösleges.
Ja, és a házi készítésű sütinek mindig óriási sikere szokott lenni!
Vissza a gyakori kérdésekhez

Más kérdésed van?
Valamire nem kaptál választ? Kérdezd meg villámpostán vagy telefonon. Az
elérhetőségeinket megtalálod itt a honlapon.
Vissza a gyakori kérdésekhez

 

 

Vissza az egyedülálló szülők kurzusa oldalra!