Egyedül maradtál, pedig annyira vágyódsz a szeretetre… Isten a romokon is képes újat alkotni! Gyümölcsöző életre kaptunk meghívást: ennek útját találjuk meg közösen a három együtt eltöltött szombaton.

 

Minden egyéb

Találkozzunk 

Utolsó hétfő elváltaknak
Minden hónap utolsó hétfőjén, ha csak nem esik ünnepnapra vagy iskolai szünetre, találkozunk Budapesten a Táltos utcai Szent Kereszt templomigazgatóság valamelyik szobájában az este 6 órai szentmise után, azaz kb. fél 7-kor. Általában ezek a találkozók kisebb létszámúak, így jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy az imádkozás mellett személyes beszélgetéseket is folytathassunk egymással. A találkozók után mindig feltöltődve megyünk haza. Erre minden elvált, külön élő, özvegy férfit vagy nőt szeretettel várunk, akkor is, ha nem vett részt az egyedülálló szülőknek szóló AVE lelkigyakorlatos hétvégesorozaton, vagy ha nincs gyereke.

Tóparti beszélgetések
Minden nyáron a pihenést, szórakozást és a lelki töltekezést ötvöző tábort tart az Emmánuel Közösség, amire mindenkit várunk akár egyedül, akár családdal, barátokkal, korra, nemre való tekintet nélkül. A táborban mindig szép számmal vannak egyedülálló szülők, akik hamar egymásra találnak, és minden nap remek beszélgetéseket folytatnak, méghozzá az eddigi helyszín lehetőségeit felhasználva a tóparton, miközben a gyerekek fürödnek. Ezeket a „Tóparti beszélgetéseket” a nagy sikerre való tekintettel ezen a nyáron is megismételjük. Volt már olyan táborozónk, aki azt mondta, hogy főként a tóparti beszélgetések miatt jött vissza a következő évben.

Utótalálkozók
Félévenként közös nagy összejövetelt tartunk azoknak, akik már vettek részt AVE-sorozaton. Erről e-mailben vagy postán értesítést küldünk mindenkinek, ezért fontos, hogy ha a címed megváltozott, azt jelezd nekünk az
egyedulallo@emmanuel.hu címen. 

 

Programajánló

Az Emmánuel Közösség programajánlatai
(bővebben a
www.emmanuel.hu honlapon)

„Első csütörtök”
Budapesten
: nyilvános imaest minden hónap első csütörtökén (az iskolaév során) a Lehel téri Szent Margit templomban este 7-től 9 óráig.
Dicsőítés, gondolatébresztő előadás, szentségimádás, közbenjáró ima…

Kaposváron: az imaestéket minden hónap első csütörtökén az este 5 órai szentmise után a donneri Szent Kereszt templomban tartják.

Tácon:  első csütörtöki szentségimádás este 6-tól 7-ig a templomban.

Kaposvári tábor
Minden nyáron az Emmánuel Közösség honlapján megjelölt időben. Bárki jöhet egyedül vagy a hozzátartozóival, barátokkal, ismerősökkel, kortól, nemtől, családi állapottól függetlenül. A tábor ötvözi a pihenést és szórakozást a lelki töltekezéssel. A gyerekeknek és kamaszoknak korosztályonként remek program van!

Ifjúsági programok a gyerekeiteknek
Közösségünk szeretettel várja a 16 - 26 év közötti fiatalokat közös imádságra, elmélkedésre és egy kis baráti ismerkedésre.
Időpont: minden hónap harmadik szerdáján este 19.00 - 21.00 között,
Helyszín: Szent Kereszt Templom, Cím: 1123 Budapest, Táltos utca 16.

Egyéb programok, amikről jó, ha tudsz
- mise elváltakért, elváltaknak minden hónap első keddjén a Budapest Belvárosi Főplébánia templomban este 6-kor (Herpy György atya celebrálja).

- Pál Feri atya alkalmai (főként fiatalok látogatják, de minden korosztálynak nyitott): MOM kulturális központ. Keddenként 20:15-től 21:30-ig.

- Igen Klub (főként egyedülálló felnőttek látogatják) minden szerdán: 18:30-kor nyitnak, a programok 19:30-kor kezdődnek, addig tea és szendvics fogyasztható. Belépődíj nincs, de 150 Ft hozzájárulást várnak el minden vendégüktől a klub működéséhez. Helye: Rezső téri Magyarok Nagyasszonya templom. (Bejárat: a templomépület bal oldalán. Csöngetni kell, a klub az emeleten van.)
 

Másokért tenni 

Ki az, akinek nincs a környezetében olyan család, amelyik krízisben van, sőt, amelyikben a szülők nem láttak más kiutat, mint azt, hogy elváljanak? Látod az érintettek szenvedését… de mit lehet ilyenkor mondani, hogyan lehet segíteni?

Akinek a sorsát szíveden viseled, most nehéz helyzetben van, és szeretnél valamit tenni érte. Próbáld meg őt hozzásegíteni, hogy eljusson a legközelebbi AVE hétvégesorozatra. Minél frissebb a sebe, annál többet jelent a gyors segítség.

Akkor is vannak szülői feladatai, ha „vasárnapi szülő”, ezért akkor is várjuk, ha nem nála vannak a gyerekek elhelyezve. Jöhetnek nem katolikusok vagy nem hívők is. Aki segítséget remél egy katolikus lelkigyakorlaton, azt nem utasítjuk el. Add a kezébe a letölthető szórólapunkat, hogy jelentkezhessen.  

Íme néhány lehetőség, amivel addig  is nagyon sokat segíthetsz a szenvedőn, a veszteségét gyászolón:

-           legyél jelen a számára. Nem kell semmit mondanod, semmit tenned, csak légy elérhető, megszólítható. Ha nem akar beszélni, hadd maradjon csöndben, de ha akarja, legyen, aki meghallgatja.

-           hallgasd meg. Ne adj tanácsot (hacsak nem kéri), ne szakítsd félbe, ne fűzz hozzá véleményt, ne öntsd rá a saját gondolataidat, ne oktasd ki, ne akard megoldani a helyzetét, csak hallgasd figyelmesen. Ha valakinek elmondhatja, hogy mi nyomasztja, az már óriási segítség a gyógyulásához.

-           nyomtass ki egy szórólapot, amit itt a honlapon megtalálsz, és add oda neki. Ne érezze kényszernek, hanem lehetőségnek. Ha bizonytalan, hogy jó lesz-e neki, ha eljön, bíztasd, hogy lépjen velünk kapcsolatba. Tudjuk, mit érez, hiszen egy cipőben járunk. Szívesen elmondjuk neki, mire számíthat.

-           erősítsd meg őt azzal, hogy bízol benne. Abban, hogy képes kézbe venni az élete irányítását, hogy tud jót tenni magával azáltal, hogy időt szán saját magára, és így jót tesz a gyerekeivel is, akiknek ismét kiegyensúlyozott, derűs szülőjük lesz.

-           tedd lehetővé, hogy szabaddá válhasson a három hétvégére. A gyerekek felügyelete, ellátása nem kis feladat, épp ezért felbecsülhetetlen értékű ajándék az egyedülálló szülők számára, ha valaki épp ebben segít. A gyerekek száma és kora figyelembevételével sok találékonyságra van szükség, de nem lehetetlen. Talán össze is lehet fogni nagyszülőkkel, rokonokkal, keresztszülőkkel, osztálytársak, barátok szüleivel, vagy a templomi közösség tagjaival, és akkor megoszlik a teher. Ha pedig a három hétvége után meglátjátok a változást azon, akiért mindezt tettétek, nagyon fogtok örülni, hogy hozzásegítettétek a részvételhez.

-           imádkozz érte. Hordozd őt az imáidban, mert az imádságnak nagy ereje van.

 Ha sok egyedülálló szülőn szeretnél segíteni, akkor nyomtass ki faliújságra tehető, letölthető plakátot, és tegyed ki a templom, az iskola, a váróterem, a könyvtár stb. hirdetőtáblájára (persze az illetékes jóváhagyásával). Csak akkor tudnak eljutni az érintettek az egyedülálló szülőknek szóló AVE lelkigyakorlatos hétvégesorozatra, ha hallanak a lehetőségről!
 

Levelezőlista
Levelezőlistát hoztunk létre azok számára, akik már részt vettek az egyedülálló szülőknek szóló AVE lelkigyakorlatos hétvégesorozaton. Ennek célja az, hogy tarthassák egymással a kapcsolatot, tapasztalataikat megoszthassák egymással, segítséget kérjenek-nyújtsanak egymásnak az élet bármely területén, fölhívják egymás figyelmét azokra a lehetőségekre, amik őket segítették, és közös programokat szervezhessenek.

Ha már voltál egyedülálló szülőknek szóló AVÉ-n és még nem vagy tagja a levelezőlistának, írj az avekurzus@gmail.com címre.

A leveleket nagyon sok régi résztvevő olvassa, nem csak azok, akik a te csoportodban voltak, hanem mintegy százan, és ez a szám évről évre bővül. Mivel az „AVE-élmény” közös, ezért ha személyesen még nem is találkoztak a lista tagjai, mégis úgy érzik, mintha mindig is ismerték volna egymást. Az utótalálkozókon már csak az arcot kell a levelezésből megismert névhez csatolniuk.
 

 
 
Vissza a főoldalra!

 

"gyümölcsötök a megszentelődés, célotok az örök élet" Róm 6,22